نان از دسته اصلی ترین غذا های ما انسان ها نه تنها در ایران بلکه در سرتاسر دنیاست و بخش مهمی از سبد غذایی انسان می باشد که از آرد گندم و یا آرد سایر غلات تهیه می شود. بشر با پیشرفت در طول زندگی خود و با بهره گیری از آگاهی و تجربه خود، با تغییر طرز تهیه و ترکیبات نان توانست انواع مختلف از نان ها را به وجود بیاورد.
معیار خلق شدن این نان ها در واقع تغییری در طعم و خاصیت آن بود، همه ما با انواع این نان ها آشنایی داریم و در زندگی روزمره از آنها در وعده غذایی تغذیه می کنیم. یکی از این نوع از نان که هم پرطرفدار و هم پرمصرف است، نان لواش می باشد.
نان لواش از قدیمی ترین نان های طول تاریخ می باشد که در ایران عزیز ما با نام های مختلف لِواش، لاواش و لَباش شناخته می شود. خود لواش در ابعاد و شکل های متفاوتی پخته شده و ظاهر کلی آن تقریبا نازک و تخت می باشد.
البته ممکن است فکر کنید که نان لواش متعلق به کشور خودمان می باشد ولی خاستگاه و مبدأ خلق آن کشور ارمنستان می باشد همچنین این کشور در سازمان یونسکو نان لواش را به عنوان میراث فرهنگی و معنوی خود ثبت کرده است که البته کشور ایران نیز درخواست مشترک داده است.
ساده ترین دستور پخت به نان لواش تعلق دارد بطوریکه اگر دقت کنیم می بینیم که در تمامی روستاهای کشور عزیزمان، زنان و مردان پرتلاش با آماده سازی خمیر آن و چسباندن خمیر به دیواره تنور، نان های خوش طعمی را آماده می کنند.
اگر شما قصد راه اندازی یک نانوایی را در نظر دارید ما به شما انواع دستگاه های نان لواش شرکت لواش ماشین را توصیه می کنیم. دستگاه های این شرکت همچون دستگاه تونلی لواش و ربات ضربه زن لواش از کیفیت و متریال ساخت بالایی برخوردار می باشند و در تمام ابعاد برای محل وجود دارند.
در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا جزئی تر به این نان بپردازیم و از تمامی جوانب با آن آشنا شویم
انواع نان لواش

لواش که در مقایسه با سایر نان ها به سادگی آماده می شود و در 2 نوع مختلف وجود دارد، در واقع ترکیبات این دو نان تقریبا مشابه است ولی نحوه پخت آنها تفاوت دارد البته یک نوع همان نوعی معمولی آن است و نوع دیگر آن نان تافتون می باشد.
نان تافتون در مقایسه با لواش معمولی کمی ضخیم می باشد و شکل آن معمولا به صورت دایره ای یا بیضی شکل است. در میان اغلب مردم معمولا طعم تافتون دلچسب تر از لواش معمولی است، ولی نان تافتون در تمامی مناطق کشورمان پخت نمی شود و تقریبا تفاوت هایی میان نان های لواش شهر های مختلف کشور وجود دارد.
در ضمن مبدا نان تافتون کشور عزیزمان ایران می باشد و به نام شهر های مشهد و تهران شناخته می شود. البته نان لواش هایی که در روستا های کشورمان آماده می شود به نوعی همان تافتون هستش.
به طور کلی تفاوت نان تافتون و لواش در نوع آردی که استفاده می شود و همچنین ضخامت نسبی که دارد است.
پخت نان لواش

نان لواش از خمیر ساده تهیه می شود، منظور از خمیر ساده همان ترکیب و ورز آرد گندم و آب می باشد. پس از اعمال این ترکیبات و جا افتادن خمیر آن را به شکل های گردی یا گلوله مانند در آورده می شود سپس به صورت لایه های نازک بر روی بالشتک که معمولا بیضی شکل یا مستطیل طور می باشد کشیده می شود و سپس روی صفحه داغ تنور چسبانده می شود.
در بالا به زبان ساده به نحوه آماده سازی و پخت لواش اشاره نمودیم ولی نان لواش به دو روش متفاوت پخته می شود، در زیر به صورت خلاصه وار به انواع روش های پخت نان لواش اشاره کرده و می پردازیم.
پخت لواش سنتی
در این روش پخت پس از آماده سازی خمیر آن را به شکل گلوله های گرد درآورده و سپس با وردنه آن را پهن کرده و روی بالشتک قرار داده می شود بعد خمیری که روی بالشتک قرار گرفته رو به دیواره تنور سفالی چسبانده می شود.
منظور از پخت نان لواش سنتی در واقع به مراحل آماده سازی و تنور آن مربوط می شود. که آماده سازی به صورت دستی صورت گرفته و تنور آن سفالی و گودال شکل می باشد. البته این روش زحمت زیادی را به همراه دارد و پیشبرد فرآیند پخت مدام با این روش انسان را زود خسته و ممکن است در آینده برای سلامت او مضر باشد.
پخت لواش ماشینی
در این روش از پخت نان لواش مراحل آماده سازی و پخت به صورت ماشینی انجام می پذیرد. در واقع فرآیند آماده سازی نهایی خمیر و پهن کردن آن روی بالشتک توسط دستگاه های ماشینی صورت می گیرد و همچنین مراحل پخت و پز و حرارت نیز توسط دستگاه انجام می شود.
نان های ماشینی شکل و شمایلی یکسان در مقایسه با لواش های سنتی دارند و همچنین با حرارت یکنواختی پخته می شوند و تقریبا تمامی قسمت های نان حرارت می بینند.
البته درسته که می گویند پخت لواش ماشینی بی عیب نیست ولی در قیاس با روش سنتی خیلی محاسن زیادی دارد که از جمله حسن خوب آن افزایش سرعت پخت و پز و همچنین کاهش زحمت آماده سازی آن می باشد. دستگاه پخت نان لواش تمام اتوماتیک شرکت لواش ماشین یک دستگاه کامل برای افزایش کیفیت و سرعت پخت نان شما می باشد، همین الان برای کسب اطلاعات بیشتر راجع به این دستگاه با ما در ارتباط باشید.
خواص نان لواش

با اینکه نان لواش از ترکیبات ساده آرد، نمک و آب تشکیل شده است اما هنگامی که پخته می شود مزایای زیادی رو با خود همراه دارد . طبع این نان در طب سنتی معتدل و اندکی خشک می باشد، در زیر به برخی از فواید و خواص نان لواش اشاره می کنیم:
- یک گزینه سبک و کم کالری بطوری که هر نان لواش حاوی تقریبا 200 الی 100 کالری است.
- نان لواش کم کربوهیدرات و حاوی مقدار زیادی پروتئین می باشد.
- در مقایسه با نان سبوس لواش از سبوس بالایی برخوردار می باشد.
- علاوه بر کمک به بهبود گوارش نانی مناسب برای رژیم غذایی و کاهش وزن است.
- در مقایسه با سایر نان ها لواش ماندگاری بالاتری دارد و در مدت طولانی و با نگهداری در محیط مناسب قابل استفاده است.
- با مصرف لواش تا مدت طولانی گرسنگی برطرف می شود و احساس سیری کمتری احساس می شود.
- نان لواش فاقد کلسترول بوده و در سلامت قلب می تواند کمک کند.
اگر یک نانوایی کهنه کار و یا نوپا می باشید و قصد تهیه دستگاه های نانوایی برای رونق کار و افزایش سرعت می باشید، شرکت لواش ماشین یک گزینه مناسب برای شماست این شرکت با تولید انواع دستگاه های نانوایی لواش چون دستگاه سه کاره لواش و سایر دستگاه های مرتبط با نیاز نانوایان عزیز آماده خدمات و سرویس دهی در این حوزه می باشد.
جمع بندی
نان لواش از قدیمی ترین نان ها هست که سالهاست در سفره های مردم به عنوان اصلی ترین غذا استفاده می شود. این نان از ترکیبات ساده ای تشکیل می شود و در مقایسه با سایر نان ها نحوه آماده سازی آسانی دارد.
نان لواش در انواع مختلفی وجود دارد، تافتون یک نوع معروف از دسته نان لواش می باشد که در شهر هایی همچون تهران و مشهد بیشتر عرضه می شود. همچنین این نان اکثرا در روستا های کشورمان مصرف زیادی دارد.
نان لواش امروزه به دو نوع پخت می شود، روش سنتی، روش قدیمی و متداول آن است که تمامی فرآیند آماده سازی و پخت آن دستی است و هیچ دستگاه ماشینی دخالت ندارد اما، در مقابل روش ماشینی آن توسط دستگاه های مختلفی پیش می رود.
روش ماشینی در واقع ورژنی است که برخی از ایرادات و معایب روش قبلی برطرف کرده و روند کار را سرعت بخشیده است و همچنین زحمت کمتری را از نیروی انسانی می گیرد.
نان لواش خواص متعددی دارد که مصرف روزانه آن علاوه بر رفع گرسنگی در قیاس با سایر مواد غذایی می تواند مفید و سالم باشد که در مقاله به این خواص و فواید اشاره نمودیم.